Jumaat, 14 April 2017

TIPS CERAHKAN KULIT MUKA SECARA SEMULAJADI

Mesti ramai yang impikan kulit muka yang putih gebu kan? Kalau diberi peluang dapat kulit macam tu mesti kita gembira. Kalau boleh, carilah produk yang benar-benar selamat dan semulajadi ya! Bagi yang tercari-cari cara bagaimana nak mencerahkan kulit, disini saya akan kongsikan tips cerahkan kulit secara semulajadi.

#1 Buat masker madu dan yogurt

Yogurt ni seperti susu, mempunyai enzim yang boleh memutihkan kulit dengan lembut. Madu pula mempunyai ciri-ciri pelembapan dan antibakteria. Adunan kedua-dua bahan ini akan menghasilkan masker yang menyihatkan.

Caranya: Campurkan  satu bahagian madu dan satu bahagian yogurt, kemudian sapukan campuran tersebut ke seluruh muka anda. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air suam.
-pastikan menggunakan yogurt biasa tanpa gula kerana yogurt berperisa akan menjadi terlalu melekit dan tidak sesuai untuk dibuat masker.
-sebagai ganti madu, cuba gantikan dengan buah avocado atau daun lidah buaya (alovera). Kedua-duanya mempunyai kesan  pelembapan yang bagus.

#2 Sapukan larutan jus lemon

Jus lemon telah digunakan selama beribu tahun sebagai pencerah kulit semulajadi. Ia mengandungi asid yang melunturkan kulit sedikit dan mengelupas lapisan atas sel kulit yang lebih gelap.

Caranya: Buat larutan jus lemon dengan mencampurkan satu bahagian jus lemon kepada satu bahagian air. Ambil bebola kapas dan sapu larutan pada wajah anda. Biarkan selama15 minit, kemudian bilas dengan air suam.
-hadkan penggunaan larutan jus lemon kepada hanya 1 hingga 2 kali seminggu kerana menggunakannya terlalu kerap boleh membawa kepada kerengsaan kulit. Sapukan pelembab selepas membilas jus lemon kerana jus boleh mengeringkan kulit anda.


#3 Masker Timun

Ramai yang tidak tahu bahawa timun memiliki kandungan air yang tinggi sekaligus bermanfaat melembabkan kulit wajah. Ia juga bertindak sebagai agen pencerah kulit terbaik.

Caranya: Ambil separuh timun yang segar dan kisarkan ia. Titiskan air perahan lemon dan gaulkan rata. Letakkan ke seluruh wajah dan leher anda selama 15 minit. Selepas itu bilas dengan air suam. Lakukannya setiap hari mengikut kerajinan anda.


#4 Scrub Biji Kopi Dan Minyak Zaitun

Serbuk kopi berupaya menghasilkan minyak antioksida yang berfungsi mencerahkan dan menghaluskan kulit wajah. Untuk mendapatkan kesan cerah sempurna pada kulit, lakukan cara ini sekerap yang mungkin.

Caranya: Pertama sekali, campurkan serbuk kopi dengan minyak zaitun. Kacau kesemua bahan dan lulurkan ke seluruh tubuh termasuk wajah anda. Gosok perlahan-lahan dan biarkan selama sejam sebelum dibilas dengan air campuran garam. Selepas itu, mandi seperti biasa.


#5 Barli Goreng Dan Jus Limau

Barli menjadi pilihan utama untuk menghilangkan panas dalam badan ketika demam. Tetapi harus diambil tahu juga yang barli ini juga digunakan sebagai baham untuk mencerahkan kulit kerana kandungan protein, karbohidrat, vitamin dan galian didalamnya merupakan sumber terbaik serat pemakanan. Jika ingin kelihatan cantik, maka anda perlu rajin untuk mengamalkan petua ini.

Caranya: Ambil segenggam barli yang telah digoreng tanpa minyak. Tumbuk barli sehingga lumat dan bancuh dengan sedikit perahan limau nipis yang telah dicampurkan air masak. Sapukan bancuhan air tersebut di seluruh wajah sebelum tidur.


#6 Rendam Di Dalam Air Beras

Seterusnya adalah dengan menggunakan air beras. Ramai yang tahu bahawa beras atau nasi adalah makanan ruji kita. Tetapi berapa ramai yang tahu bahawa air beras boleh digunakan untuk memutihkan kulit secara semulajadi.

Caranya: Hanya berendam menggunakan  air beras selama 15 minit sehari dan lakukan 2 kali sehari. Anda boleh lihat kulit anda lebih putih dalam masa beberapa minggu.


#7 Cukupkan Keperluan Asas Tubuh

Kurang minum air boleh menyebabkan dehidrasi. Dehidrasi menyebabkan kulit menjadi kering dan kusam. Untuk itu, kita harus mengambil mineral yang mencukupi setiap hari.

Caranya: Semudah ABC iaitu dengan banyakkan minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Walaupun nampak remeh namun minum air putih akan memberikan banyak manfaat untuk tubuh kita.


Selain pengambilan air putih yang secukupnya, pengambilan vitamin C juga membantu untuk mencerahkan kulit secara semulajadi. Ini kerana vitamin C membantu memperlahankan pengeluaran melanin.

-Vitamin C menghalang enzim tyrosinase, jadi kuranglah penghasilan pigment (jeragat).

-Vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang menentang radikal bebas yang menyebabkan kulit cepat tua dan semakin gelap.

MANFAAT VITAMIN C

Terdapat banyak manfaat daripada vitamin C yang kita tidak tahu. Ia bukan sahaja mencerahkan dan memutihkan kulit, malah ia juga berperanan besar untuk kulit yang cantik dan sihat.

Antara manfaatnya ialah:
-penting untuk sintesis kolagen. Kolagen adalah bahagian yang penting dalam kulit dimana ia memberikan keanjalan dan menjadikan kulit kelihatan muda dan tegang. Vitamin C memberitahu badan untuk menghasilkan kolagen dengan lebih banyak.

-Vitamin C sangat-sangat penting melawan kesan kemerahan dan keradangan pada kulit.
-ia juga bertindak sebagai agen penyembuh luka. Vitamin C membantu untuk menjaga dinding saluran darah dan kapilari darah agar sentiasa kuat dan utuh.

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan sumber vitamin C ialah seperti buah kiwi, oren, jambu batu, nenas dan strawberi manakala sayuran pula ialah tomato, kentang, kubis, brokoli. Tetapi harus diingat, sayuran yang dimasak terlalu lama akan menjejaskan vitamin yang terkandung didalamnya.

Nak cara mudah untuk dapatkan Vitamin C?


Sustained release C plus Shaklee. Setiap tablet mengandungi 500 mg. Keistimewaannya adalah bersifat sustained release iaitu pelepasan secara berperingkat untuk memastikan khasiat vitamin C sentiasa ada dalam tubuh kita.
Hubungi 012-530 9250 untuk pembelian dan anda akan dapat konsultasi secara percuma.




Ahad, 9 April 2017

LANGKAH MUDAH HILANGKAN KULIT KERING DAN KUSAM

Terdapat dua perkara yang paling ditakuti oleh kaum wanita. Nak tahu apa dia?

1. Masalah berat badan
2. Masalah kulit muka

Kebanyakkan kaum wanita sanggup berhabis wang ringgit, masa dan segalanya untuk dua perkara ini. Sudah menjadi lumrah wanita ni sukakan kecantikan. Dalam keghairahan mencari produk untuk mengatasi masalah tersebut, perlu diingat pilihlah produk yang halal, semulajadi dan yang ada Landmark Study. Jangan main hentam kormo saja dan akhirnya merosakkan diri sendiri.

Apa yang nak diceritakan disini adalah tentang masalah kulit. Masalah kulit muka perlu dirawat dengan cara yang betul sebelum menjadi lebih teruk. Menjadi trend masa kini, kebanyakan wanita memilih teknik solekan bagi menutup cela pada wajah dan sekaligus memberi impak cantik daripada wajah asal. Perlu diambil kira, kos alat solek juga besar dan sejauh mana ia membantu masalah kulit yang anda hadapi? Jika diberi pilihan memiliki kulit wajah cantik sihat semulajadi atau solekan untuk nampak cantik yang mana satu pilihan anda? Sudah tentu ramai yang ingin cantik semulajadi kerana ia membaiki struktur kulit dari dalam manakala solekan yang hanya bersifat sementara malah memakan masa berjam-jam untuk bersiap sebelum keluar rumah.


Disini saya kongsikan beberapa langkah mudah untuk hilangkan masalah kulit kering dan kusam.

1. Minumlah air kosong sebanyaknya kerana air mampu memberi kesegaran pada kulit dan tubuh kita.

2. Pakailah krim pelindung UV ketika keluar dari rumah, tak kira kita bekerja di bawah panas terik atau di dalam ofis. Kerana ia mampu menghalang kulit daripada panahan matahari yang mampu merosakkan struktur kulit.

3. Jagalah pemakanan kita - Elakkan mengambil makanan yang berminyak malah lebihkan makanan yang tinggi serat dan nutrisi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

4. Pakailah pelembab muka sebelum tidur. Ianya dapat mengekalkan kelembapan kulit dan mengelakkan kulit daripada menjadi kusam.

5. Hindari stress yang melampau kerana stress melampau boleh menyebabkan kulit yang kering dan kusam menjadi lebih teruk. Sebaiknya cari jalan bagi mengelakkan stress dan rehatkan diri secukupnya.



6. Amalkan pengambilan suplemen yang betul dan konsisten. Masalah kulit kering dan kusam boleh dirawat dengan Set Cantik Tanpa Cela daripada Shaklee ini. Ianya mampu milik dan sangat berbaloi.


Anda boleh terus hubungi saya di talian 012.530.9250 untuk mendapatkan set ini.


Sabtu, 8 April 2017

KELEBIHAN BIZ SHAKLEE

Setelah join keahlian dan start serius berbisnes Shaklee ni...sejujurnya saya berasa amat bersyukur dan berpuashati.Nak tahu kenapa? Sebab Kelebihan yang ada dalam Shaklee dan tidak dapat pada biz MLM atau online yang pernah saya cuba sebelum ini. Dan dengan asbab itulah saya setia dan yakin dengan Shaklee sehingga kini dan selamanya..😊😊😊
Mesti semua orang nak tahu apa kelebihan itu. Biar saya kongsikan disini.



1. Biz Secara Online 

Bila sebut pasal biz online je..semua orang dah tahu kan. Tapi biz online Shaklee ni memang best dan lain daripada yang lain. Sebab memang 100% online tak perlu bukak kedai yang menelan belanja beribu-ribu ringgit. Kedai online kami beroperasi 24 jam 7 hari seminggu tanpa henti. Nak order barang, nak daftar ahli baru, nak check berapa bonus yang kita dapat pun semua online sahaja. Malam-malam, bila-bila pun boleh buat. Dalam masa yang sama boleh menguruskan hal anak-anak dan keluarga tercinta.

2. Masa Yang Fleksibel

Tidak terikat dengan masa tertentu seperti waktu pejabat iaitu 8 pagi-5 petang..tapi biz Shaklee tidak..bila-bila sahaja dan tidak ada sesiapa yang nak marah.

3. Coaching Online

Bukan cari duit je online, coaching pun online, meeting, seminar, perkongsian semua online. Bayangkan upline saya tinggal nun jauh di Kedah. Downline saya pun ada yang sempadan negeri Perak. Sideline lagi la.. Sabah dan Sarawak pun ada. Namun group Biz Shaklee merapatkan kami walaupun ada yang tak pernah bersua langsung..Hebat kan?

4. Family Friendly (Mesra Keluarga)

Dari dulu lagi saya tertarik dengan Shaklee kerana satu-satunya biz yang mesra keluarga. Malah seminar yang diadakan pasti ada disediakan ruang untuk anak-anak dan keluarga Shaklee yang turut hadir bersama. TERBAIK!

5. Tak Perlu Modal Besar Tak Perlu Simpan Stok

Kepada sesiapa yang ingin berbisnes tetapi tidak ada modal yang besar, jangan risau kerana biz Shaklee TIDAK PERLU MODAL BESAR. Apabila ada kawan-kawan atau seseorang yang berminat dengan produk Shaklee, mereka perlu memasukkan duit ke dalam akaun dan kita akan buat order secara online serta bayaran dan barang akan dihantar terus kepada pelanggan oleh pihak Shaklee. Ala-ala konsep dropship. Kita dah tak perlu risau pasal pembungkusan, penghantaran dan modal. Mudah kan??

6. Dijemput Masuk Ke Secret Group

Segala info dan ilmu tentang vitamin ( product knowledge),  cara pemakanan yang betul serta tips dan trick untuk jana pendapatan 4-6 angka sebulan.

 Sebarang kemusykilan tentang produk/penyakit akan dibantu, tolong- menolong serta beri sokongan antara satu sama lain. Tiada istilah kedekut ilmu. 

7. Kelas Perkongsian Ilmu, Motivasi, Ilmu Perniagaan, Teknikal Dan Kemahiran Lain -Peluang Untuk Upgrade Diri

Motivasi atau kenali potensi diri yang sebelum ini kita tak tahu dan tak ambil peduli. Ilmu-ilmu ini juga penting bukan sahaja untuk perniagaan, tetapi juga untuk menjalani kehidupan yang lebih baik bersama-sama orang disekeliling kita. Minda juga menjadi lebih terbuka dengan pelbagai perkongsian daripada pelbagai golongan.

8. Ahli Terdiri Daripada Golongan Profesional Dan Pakar

Keistimewaan Shaklee juga terdapat pada ahlinya yang terdiri daripada profesional dan pakar seperti Engineer, Guru, Peguam, Pakar IT, Doktor dan ada juga Blogger tegar!

Itulah diantara kelebihan bisnes Shaklee yang sangat bermakna bagi diri saya dan mungkin anda.

Hubungi saya sekiranya ingin menjadi ahli dan rasai kelebihannya bersama.

☎012-530 9250 Azizah ID 1163776


Selasa, 4 April 2017

CARA ATASI SEMBELIT ANAK PALING BERKESAN

Masalah sembelit sering berlaku dikalangan bayi dan kanak-kanak. Ia bukan suatu perkara yang biasa atau boleh dipandang ringan, namun segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut dan khidmat nasihat sekiranya berlanjutan.


Apakah tanda-tanda yang menunjukkan bahawa anak kita menghadapi sembelit? 

1. Resah dan menangis ketika ingin membuang air besar

2. Najis kelihatan keras, kering dan berketul-ketul

3. Anak sering kentut dan najis berbau lebih busuk

4. Sering kembung / kurang selesa

5. Najis bercampur darah disebabkan rektum yang luka akibat najis keras dan sukar dikeluarkan

Apakah punca Sembelit dikalangan bayi dan kanak-kanak?

1. Susu formula -susu yang tidak sesuai dengan bayi boleh menyebabkan sembelit. Namun bayi yang menyusu badan secara eksklusif tidak mudah sembelit

2. Dehidrasi atau kurang air dalam badan -kebanyakan ibu-ibu kurang menitikberatkan pengambilan air kosong kepada anak-anak.

3. Tidak hirau atau berlengah untuk ke tandas -biasa berlaku kepada kanak-kanak dalam lingkungan umur 4-5 tahun yang leka bermain atau sudah bersekolah.

Cara-cara mengatasi Anak Sembelit Teruk

Selain menggunakan ubat untuk melembutkan najis, terdapat juga beberapa cara mengatasinya secara semulajadi. Antara cara atasi sembelit tanpa ubat ialah;

1. Beri minum air kosong sebanyak yang mungkin

2. Beri sayur dan buah untuk bekalan serat

3. Tambahkan beberapa sudu prun yang dipurikan ke dalam makanannya

4. Kurangkan makanan penyebab sembelit seperti nasi, pisang atau bijirin

5. Bagi bayi yang minum susu formula cuba tukar kepada jenama lain sehingga mendapat susu yang sesuai dengan bayi

6. Baringkan bayi dengan kaki keatas dan gerak-gerakkan kaki bayi seperti mengayuh basikal. Ini akan membantu menggerakkan najis di dalam ususnya

Pengalaman tentang seorang ibu yang berdepan masalah sembelit anak yang teruk

Ini adalah kisah benar. Bukan rekaan. Seorang ibu bernama Farahana dari Shah Alam pernah mengalami situasi yang amat menyedihkan apabila anaknya berusia 2 tahun menghadapi masalah sembelit teruk. Setiap kali nak buang air besar anaknya akan menangis-nangis dan si ayah akan standby dengan plastik untuk menarik najis supaya keluar. Kadang-kala  sehingga sejam lamanya proses mengeluarkan najis sembelit itu sehingga anaknya menjadi trauma untuk membuang air besar. Kesan dari trauma anaknya tidak mahu makan kerana takut untuk membuang air besar lagi. Badan anak terlalu kurus kerana tak mahu makan. 

Pelbagai cara si ibu lakukan seperti beri pisang, betik.namun tidak berhasil. Apabila berjumpa doktor, doktor telah menasihatkan supaya memakan suplemen. Sejak itu si ibu mula search suplemen untuk sembelit anak dan akhirnya berjumpa dengan MEALSHAKE SHAKLEE. Dalam masa 2 hari sahaja sudah nampak perubahan pada anaknya kerana anak tidak lagi sembelit malah anaknya bertambah selera makan dan ibu berasa sangat gembira.



Bagaimana cara makan Mealshakes?

Mealshakes berbentuk serbuk seperti susu dan anda boleh mencampur Mealshakes ke dalam susu atau minuman kegemaran anak-anak anda atau minum begitu sahaja. MEALSHAKES bukan sahaja baik untuk melancarkan pembuangan air besar kanak-kanak malah ia juga menambah selera makan. MEALSHAKES adalah selamat, semulajadi dan sesuai untuk kanak-kanak 1 TAHUN DAN KEATAS.

Jika anda berdepan dengan masalah seperti ini, sila hubungi saya Azizah  012-5309250



Ahad, 2 April 2017

TIPS ATASI SEMBELIT KETIKA BERPANTANG

Kebanyakkan para ibu selepas melahirkan mengalaminya. Sudahlah sakit luka akibat jahitan prineum, ditambah lagi dengan masalah sembelit pula. Memang mengerikan apabila sembelit melanda ketika berpantang tambahan jika luka yang dialami agak teruk dan melahirkan anak sulung kerana pengalaman pertama.

Saya sendiri mengalaminya ketika berpantang anak pertama. Maklumlah, belum ada pengalaman lagi.. Bila tak membuang 2- 3 hari mulalah timbul macam-macam rasa, rasa sebu, perut kembung, sakit kepala kerana stress, semua yang dibuat serba tak kena. Macam-macamla buat bagi memudahkan proses pembuangan. Makan orenlah, makan sawi namun, hasilnya tidak seperti yang diharapkan. Malah perut menjadi lebih tak selesa kerana terlalu banyak makan buah oren/sawi. Lebih menyedihkan, terpaksa betapa dalam tandas berjam-jam lamanya.

Akhirnya terpaksa minta ubat untuk lembutkan najis daripada klinik kesihatan. Tapi tak tahulah sejauh mana kesannya pada masa akan datang kerana dah namanya pun ubat kan.. masa tu saya belum mengenali Shaklee dengan lebih dekat. Rugi rasanya..



Kini apabila mengenali Shaklee saya dapat tahu OSTEMATRIX merupakan vitamin yang tinggi kandungan kalsium, magnesium, Vitamin D dan gabungan beberapa mineral penting yang lain juga. 

Selain mengatasi masalah sembelit ketika berpantang, ia juga berfungsi sebagai:

- Membantu kuatkan tulang dan sendi. Membantu ibu-ibu selepas melahirkan tampil dengan rasa lebih cergas dan sihat sepanjang hari.

-Membantu menguruskan tidur yang baik dan mengatasi rasa letih. Ibu-ibu semasa berpantang biasanya kurang tidur yang berkualiti kerana kehadiran orang baru yang kerap menangis tak tentu masa. 

-Membantu mengatasi masalah bisa-bisa tulang, sakit belakang, kesan kekejanganserta kaki bengkak yang biasa dialami ibu-ibu selepas melahirkan.

Selain semasa pantang OSTMATRIX juga sesuai diamalkan seharian bagi lelaki atau wanita. Hasilnya, proses pembuangan akan lebih lancar  setiap hari.


Apakah solusinya?

Biasanya dengan pengambilan Set Berpantang Shaklee, masalah seperti ini tidak akan menghantui para ibu lagi dan ternyata hasilnya ramai customer yang sangat berpuas hati kerana Set Berpantang Shaklee bukan sahaja membantu dalam masalah sembelit malah menstabilkan hormon para ibu kerana selepas melahirkan biasanya hormon para ibu tidak stabil. Dengan Set berpantang ini membantu para ibu rasa lebih tenang, mempercepatkan proses penyembuhan luka selepas melahirkan disamping mencantikkan kulit dan menaikkan seri si ibu juga.

Jika anda sedang mencari-cari produk terbaik untuk diamalkan selepas melahirkan, saya sangat mencadangkan set Berpantang Shaklee kerana ia sangat-sangat berkesan dan dijamin berpuas hati. 

Bagaimana nak order Set berpantang Shaklee? Anda boleh mendail 012.530.9250 saya akan memudahkan kerja anda. InshaAllah..ikhtiar dengan Shaklee dan semoga anda semua mendapat manfaat dan kebaikan yang berpanjangan..😊



Isnin, 27 Mac 2017

CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE DAN KELEBIHANNYA

Mesti ramai yang tak tahu yang Shaklee membuka keahlian kepada sesiapa yang berminat dengan harga yang cukup rendah.

Bagaimanakah cara nak daftar sebagai ahli Shaklee?

Terdapat 2 pilihan cara mendaftar iaitu

1) Daftar sendiri, iaitu pergi terus ke cawangan Shaklee berhampiran

2) Menghantar butiran ke 012-530 9250 dan saya akan memudahkan pendaftaran anda secara daftar online



Berminat atau bercadang nak daftar sebagai ahli Shaklee?

- Yuran pendaftaran adalah serendah RM80 bagi Semenanjung dan RM90 bagi Sabah & Sarawak seumur hidup.

- Anda layak mendapat pendaftaran secara percuma dengan pembelian barangan Shaklee yang mencapai point 200 uv (lebih kurang RM800+)

Hubungi/sms/whatsup Shaklee Independent Distributor Azizah ditalian 012-530 9250 untuk pendaftaran / bantuan / pertanyaan.

Jangan tunggu lama. Daftar segera!!


Kelebihan menjadi ahli Shaklee

1. Cash Back / Bonus

Bonus akan dimasukkan ke dalam akaun anda yang berdaftar menjadi ahli. Dengan total pembelian melebihi 150 point dalam bulan yang sama, anda layak mendapat RM23 CASH BACK dan akan di bank in terus ke akaun anda. Semakin tinggi nilai point, semakin banyaklah Cash Back yang akan diperolehi.

2. Sistem shopping online

Pembelian boleh dibuat terus secara online. Tracking no juga terdapat secara online bagi memudahkan ahli yang makan sendiri atau yang nak berbisnes.

3. Penghantaran diuruskan pihak Shaklee

Dengan mengisi order online menggunakan ID kita, penghantaran akan dilakukan oleh pihak Shaklee sendiri mengikut alamat yang diberi. Ini bukan saja memudahkan urusan, malah menjimatkan masa kita juga kerana tidak perlu pergi ke pejabat pos sendiri untuk menghantar barang yang di order.

4. Tidak perlu modal jika mahu berniaga

Customer yang membuat order dikehendaki bank in ke akaun kita untuk pembelian dan kita akan terus order kedai online kita. Tidak perlu mendahulukan wang kita sebagai modal. Mudah bukan?


Isnin, 6 Mac 2017

PENGIKTIRAFAN SIJIL HALAL SHAKLEE

Macam-macam isu mempertikaikan taraf halal produk Shaklee yang didengar. Nah, sijil kelulusan dari Islamic Services Of America (ISA) ni telah merungkai pelbagai tuduhan yang TIDAK BENAR itu.

Shaklee dijamin halal. Dipersilakan mengamalkan Shaklee tanpa wasangka lagi.😊😊😊