Isnin, 27 Februari 2017

KISAH AKU ANAK PENEROKA

Kisahku si anak Peneroka
=====================
Mak selalu cerita kisah dulu-dulu. Kisah mula bertapak di Tanah Rancangan Felda. Sebelum tu mak dan abah tinggal di kampung Parit Buntar, Perak. Menumpang tanah orang buat rumah pondok.😭 😭Mak dan abah kerja sebagai pesawah bendang untuk menyara kehidupan yang baru bermula. Tak lama kemudian abah mula mencuba nasib sebagai pemandu teksi.

Dalam selesa dengan pekerjaan baru tu..abah terima tawaran tinggal di tanah rancangan felda. Abah agak keberatan untuk berpindah namun, akhirnya akur dengan takdir. Bermulalah pahit getir kehidupan sebagai seorang peneroka. Kerana terlalu gembira nak duduk rumah baru..mak dan abah pindah dengan 5 orang anak dan ketika itu mak sarat mengandung no 7. Dengan elektrik dan air masih belum dipasang maka terpaksa berlampukan pelita minyak tanah dan turuni bukit mengambil air sungai untuk kegunaan seharian..

Punca pendapatan masa tu adalah dengan menoreh getah dan mengusaha kebun kelapa sawit. Kesempitan hidup memaksa mak juga keluar bekerja sebagai penoreh getah. Walaupun saya merupakan anak no 8 iaitu anak bongsu tetapi merasa juga ikut mak menoreh getah, korek getah skrap dan jual untuk menyara hidup..baunya terlalu harumm sangattπŸ˜‚πŸ˜‚..mak cakap jangan merungut tak baik..itu bau duit..Masa tu umur saya seawal 6- 8tahun! Nak tinggal, tak ada orang nak jaga, jadi terpaksa mak angkut saya dan kakak yang no 7 bersama ke kebun getah. Masa nak ikut mak mesti pakai ubat nyamuk bubuh dalam bekas dan ikat kat pinggang dengan tali sebab nak halau nyamuk..tapi nyamuk tetap ikut...maklumla..darah manis..πŸ˜…πŸ˜…..

Walaupun dulu hidup susah namun tak pernah tak bertukar baju raya. Taklah sampai tak dapat bersekolah..semuanya cukup belaka walaupun tak mewah.

Respect betul kat mak dan arwah abah yang begitu cekal membanting tulang 4 kerat demi menyara keluarga. Bila dikenang sedih sangat..😭😭walaupun kehidupan susah pada mulanya..namun Alhamdulillah akhirnya jauh berbeza. Semuanya berkat kesabaran dan kecekalan mak dan arwah abah. Semuanya berkat doa tak henti-henti daripada mereka. Ya Allah sayangi mereka..(mak dan abah) Seperti mereka menyayangi dan mengasihi kami semasa kami kecil lagi.

Semoga kisah ini menjadi iktibar untuk saya bersabar dan secekal mereka sebelum berjaya dalam biz shaklee. Aamiin..
#tsunamishaklee
#u2power
#fjmfamilies

MyVIVIX EFFECT

Saya baru je makan Vivix sebotol..tu pun tak habis lagi. Hampir sebulan dah.tapi makan sesudu kecil ja sehari. Jimat.

Nampaknya function saya ambil Vivix ni lebih kepada Detox dan Resedung. Sebab sebelum ni, saya ada full set detox dan resedung kecuali Vivix..bila dah ada Vivix maka lengkaplah set keduanya tu.

Bila start makan Vivix ni yang paling ketara adalah saya lebih mudah bangun pagi. Maksudnya bangun pagi tu tak seliat dulu. Sebulan pertama ni saya perasan kahak kerap keluar dengan sendiri. Bila baca dari info group rupanya itu healing crisis atau simptom proses pemulihan. Memangla..dah berapa tahun simpan resedung ni..mestilah ambil masa nak sembuh..kan?Bagi sesiapa yang mengalami sakit pelik-pelik selepas ambil vitamin shaklee tu janganlah takut sebab itu tanda proses penyembuhan sedang berlaku bergantung kepada penyakit yang kita alami. Jangan berhenti daripada mengambil vitamin shaklee sehingga healing crisis tak ada lagi dan sembuh sepenuhnya. Nak sihat kena banyak bersabar ya!

Dah try macam-macam tapi tak nampak perubahan...Hampir setiap kali lepas solat mesti gosok-gosok mata gatalnya..Allah je yang tahu..sampai naik merah n bengkak..tapi bila makan vivix tak sangka kesannya secepat ini..tak gatal-gatal mata hidung, telinga lagi. Ini yang benar-benar saya alami. Terima kasih Allah pertemukan saya dengan Shaklee sebelum terlewat.



#tsunamishaklee
#u2power
#FJMfamilies
#Vivixeffect

AMALAN BERKAIT DENGAN REZEKI

Amalan-amalan baik seperti bersedekah, baca Al -quran, menjalin silaturrahim, solat awal waktu, istighfar dan banyak lagi sememangnya memberi impak dalam kehidupan kita khususnya rezeki kita..selain memberi tips dan berkongsi-kongsi ilmu berniaga..upline dan leader selalu pesan supaya lakukan amalan-amalan seperti di dalam gambar. Subahanallah..hasilnya memang menakjubkan..tak percaya boleh cuba.

Rezeki yang Allah bagi tak semestinya dari segi wang ringgit..rezeki Allah luas konteksnya..contoh seperti dapat ramai kawan itu rezeki..dapat ramai kawan lepastu kawan yang baik-baik pulak tu..itu rezeki...dapat kesihatan yang baik itu rezeki...dapat mak mentua baik..dapat pekerjaan yang baik..semuanya rezeki..

Seperti dalam perniagaan..ada turun naiknya..rezeki berniaga yang Allah beri harus dijaga sebaiknya seperti bersabar usaha tawakal dan istiqamah..jika kesemua dah kita lakukan namun masih belum berhasil maka berbaik sangkalah dengan Allah..mungkin ada satu masa yang paling sesuai untuk kita menanti..kita merancang, Allah juga merancang..namun, sesungguhnya perancangan Allah itu adalah yang terbaik.

Oleh itu, untuk memastikan rezeki kita adalah diredhai olehNya..cek balik amalan-amalan kita..sama-sama kita perbaiki diri..


☎012.530.9250 ( Azizah)

#shakleeeffect
#tsunamishaklee
#liveamazing
#fjmfamilies
#u2power

TANGANI KOS SARA HIDUP YANG TINGGI

Bagaimana nak menangani Kos sara hidup yang dah semakin tinggi?

πŸŽ€Elak boros
πŸŽ€Berbelanja keperluan bukan kehendak
πŸŽ€Menabung
πŸŽ€Kurangkn aktiviti sosial yang tak berfaedah
πŸŽ€Cari pendapatan sampingan

Mujurla saya ada biz Shaklee. Walaupun hanya part time je, dapat juga pendapatan sampingan..

Anda nak biz yang tak perlu modal yang tinggi..?Tak tau bagaimana nak biz??Kalau nak join family shaklee, boleh hubungi saya 012.530.9250 saya. InshaAllah saya akan bantu menyelesaikan masalah anda..😘

#tsunamishaklee
#u2power

SET IMUN BOOSTER

Anda selalu DEMAM, SELESEMA, CEPAT LETIH?

Sampai orang gelar 'taik penyakit'?

Bila sakit tak dapat hadir kerja dan MC lagi..lagi dan lagi..kadang-kadang sampai jadi buah mulut orang sebab selalu MC.

Jangan biarkan badan kita terus lemau dengan toksik dan kuman yang bermaharajalela. Pulihkan badan kita. Cari solusi. Buat sesuatu untuk mengATASINYA dengan segera!!

Disini saya cuba kongsikan set imun booster terunggul Shaklee..semoga dapat membantu masalah anda.

✔NUTRIFERON yang mengandungi interferon untuk memberikan isyarat pertahanan badan untuk menjalankan fungsi melawan bakteria dan kuman penyakit. Amalkan makan nutriferon tiga hari berturut-turut dan selepas itu boleh amalkan seminggu sebanyak satu hingga dua kali mengikut keperluan. Nutriferon ini wajib diambil dalam Set Imun Shaklee.

✔PERFORMANCE DRINK wajib diambil sekali. Ini adalah kerana badan kita kehilangan banyak bendalir terutama atlit. Ini dapat mengekalkan elektrolit dalam badan supaya kekal cergas dan bertenaga. Disebabkan kurang minum air, dengan pengambilan serentak Perfromance Drink dan juga Nutriferon, simptom kepanasan dapat dielakkan. Ini adalah disebabkan pengambilan nutriferon perlukan minum banyak air.

✔GARLIC COMPLEX merupakan antibiotik semulajadi. Merupakan langkah pencegahan paling ideal untuk melawan bakteria seperti demam dan juga selesema. perlu diingatkan Garlic complex perlu diambil selepas waktu makan yang berat untuk mengelakkan kecairan darah. Terdapat kajian yang mana allicin dalam bawang putih bertindak untuk melawan patogen yang membawa penyakit dalam masa yang paling singkat.

✔SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS pula boleh diambil setiap hari selepas makan untuk meningkatkan sistem pertahanan badan. Ianya tinggi antioksidan untuk melawan segala jenis penyakit bawaan dari pencemaran persekitaran.

Gabungan Nutriferon, Performance Drink, Garlic Complex serta Sustained Release Vita-C Plus merupakan set imun Shaklee yg hebat dan Amazing!! Dail 012.5309250/wassap/pm saja.😘

#tsunamishaklee
#u2power
#FJMfamilies

BAGAIMANA NAK UNTUNGKAN BIZ?

Nak share tips jadikan perniagaan kita untung banyak. Salah satunya adalah urus cash flow. Kenapa ya penting cash flow itew? Jom baca!

Untuk perniagaan kecil, cukup sekadar kita menguruskan cash flow sahaja terlebih dahulu untuk pastikan perniagaan untung banyak. Berikut antara maklumat yang boleh kita baca dari cash flow:

➡Apakah jumlah minimum jualan yang mesti dicapai dalam tempoh sebulan (atau seminggu atau sehari).
➡Apakah hasil jualan kita mencapai tahap minimum itu sepanjang masa.
Jika ya! kenapa?, dan jika tidak kenapa dan apa cara nak atasinya?
➡Apakah status kawalan hutang perniagaan kita. Penghutang dan pemiutang.
➡Adakah kita ada banyak jumlah hutang lapuk.
➡Apakah wang tunai kita terperap banyak pada bahan mentah dan berapa lama diperlukan untuk tunaikannya semula.
➡Adakah kita kekurangan modal tambahan untuk melancarkan atau membesarkan perniagaan.
➡Apakah pemilik belasah duit perniagaan melebihi daripada yang sepatutnya.
➡Apakah harga yang kita letakkan terlalu murah
➡Apakah produk yang paling laris dalam perniagaan kita
➡Apakah produk yang tak guna dan perlu dimansuhkan
Dll

Memang banyak sangat kalau nak disenaraikan dan semuanya membuatkan perniagaan menjadi sesuatu yang menyeronokkan. Semoga bermanfaat.😊

#u2power
#tsunamishaklee
#FJMfamilies

Khamis, 16 Februari 2017

SET KULIT CANTIK MENAWAN

Dulu mula-mula..akak pun dok usya je...Tapi sekarang dah dapat..πŸ˜€yang di bawah ni set yang perlu untuk kecantikan kulit..
^
Apa ada dalam set kecantikan ni.?ha..tuuu seperti rajah di bawah.πŸ˜ƒ
^
Akak perasan garis-garis halus dah mula berkurang. Kulit pula lebih mulus dan remaja gitu. ESP, Vita-C dan Alfalfa boleh buat masker angpa jangan terkejut..best woo..kulit terasa sihat dan gebuss..
Angpa nak tau best ka tak angpa boleh cuba..hakak tak auta na..😘

☎012.530.9250

#tsunamishaklee
#u2power

ANTARA BERBIZ DAN BERJIMAT

Nak pilih jimat ke nak berbiz?πŸ˜•

Dua-dua pun saya pilih..✅✔

Sebab dua-dua pun baik.✔✅

Join biz Shaklee itu cuma bermodal RM79

sahaja..tak ada bayaran lain atau

tambahan tau. Dapat Diskaun 20% setiap

barang..Dapat point..cash back juga..Itu

jimat kan..??

Nak tau lebih lanjut mai pm/wassap/contact

akak 012.530.9250🎊🎊🎊

#tsunamishaklee
#u2power

ALAHAI ANAK

Gelagat si anak ni kadang-kadang menguji kesabaran kita..kadang-kadang mencuit hati pula..hakikatnya anak-anak itu penyeri rumahtangga..kalau tak ada..Ya Allah sunyinya..

Si kecik ni memang sensitif..kuat merajuk..tapi senang dipujuk..(dalam gambar sedang merajuk.bibir itu luka jatuh main dengan kawan di sekolah)pandai bodek mama budak ni nak vitamin Shaklee..paling favourite dia VIVIX..πŸ‡Vit C 🍊dan Nutriferon🌰pun dia suka..nampak je mama makan vitamin..dia pun nak..tengokla kulit dia..kalah kakak..πŸ˜‚padahal boy tu..parut Chicken pox pun tak nampak.Padahal teruk juga Chicken pox dia dulu..besar-besar..

#tsunamishaklee
#u2power
#gelagatanak

SET SELEPAS MELAHIRKAN UNTUK MAMA GOJES

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
SET POSNATAL / BERPANTANG  SHAKLEE
πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“

Ibu-ibu sedang hamil pasti tercari-cari set berpantang yang terbaik selepas bersalin kan..?

Set Postnatal Shaklee ni sangat SUPERB!! Ia TERBUKTI berdasarkan TESTIMONI dan feedback pengamal Set Postnatal Shaklee sendiri.

🌷Apa ada dalam Set Postnatal Shaklee?
-------------------------------------

1. VITALEA - Multivitamin untuk memenuhi keperluan nutrien.

2. SUSTAINED RELEASE VITA C - Tingkatkan imun tubuh dan mencantikkan kulit. ( mengurangkan kesan strech mark)

3. B COMPLEX - Membantu membetuk sel darah merah akibat kehilangan selepas bersalin.

4. OSTEMATRIX - Membekal kalsium dan magnesium untuk ibu dan bayi.

5. ESP - ransang pertumbuhan fizikal dan mental ibu dan bayi. Juga memulihkan luka-luka bersalin.

6. ALFALFA - Menambah dan melancarkan susu dan bertindak sebagai serat. Juga mencuci darah dan bertindak sebagai kacip fatimah.

7. LECITHIN - mengurangkan masalah bengkak susu dan membantu bakar lemak dan turunkan berat badan.

8. OMEGA GUARD - Boleh mengurangkan kemurungan bagi ibu yang berpantang dan mengelakkan simptom Post-Natal Depression ( MEROYAN). Boleh mengurangkan sakit kepala.Boleh mengekalkan tekanan darah normal- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak.

🌷Kenapa harus memilih Set Bersalin Shaklee?
---------------------------------------
πŸƒSet Bersalin Shaklee adalah terdiri daripada supplemen-supplemen SEMULAJADI dan SELAMAT.

πŸƒSetiap Set Bersalin Shaklee dapat bertahan sehingga 2 hingga 4 bulan dan boleh disambung makan walaupun sudah tamat waktu berpantang.

πŸƒHarga Set Bersalin Shaklee sangat berbaloi-baloi. Selain dapat bertahan untuk jangka masa yang lama, set ini juga sangat baik untuk kesihatan optima ibu dan bayi.

Jangan tunggu lama..dail terus 012.530.9250 I will help you!😘😘😘

#tsunamishaklee
#u2power
#postnatalset

BAGAIMANA URUS MASA BIZ DAN KERJAYA?

Berbiz/ Kerja hakiki/ kerja rumah..macam mana nak uruskan??😨

Tak dinafikan, pada permulaan memang agak kelam kabut. Maklumla dengan kerja hakiki lagi..dengan biz lagi,  dengan keluarga lagi, kerja rumah yang tak pernah habis lagi..memang stress. Tapi kadang-kadang kita perlukan stress untuk kebaikan. Contohnya biz part time Shaklee ni telah tetapkan masa untuk menyiapkan satu-satu task. Jadi, untuk menyiapkan task tu kita perlu settlekan kerja lain dengan cepat, kena bangun awal pagi, kena study..jadi tak ada masa yang terbuang malah mengajar saya lebih menghargai masa. Tapi jangan stress yang melampau dan akhirnya burukkan keadaan pula.

Biasanya untuk membahagikan masa antara biz dan kerja lain, saya akan utamakan yang prioriti dulu. Kalau waktu kerja, saya akan buat pada waktu lunch hour atau lepas waktu bekerja. Kalau lebih rajin buat pada waktu malam, dan guna aplikasi Buffer dan set masa untuk iklan berjalan sendiri pada masa yang saya agak bizi. Begitu juga waktu di rumah, utamakan prioriti..selesaikan yang mana lebih utama supaya tiada yang terabai..pastikan punya waktu bersama keluarga juga.😘

Maka jangan jadikan alasan lagi untuk berjaya. Semuanya terletak pada diri kita sendiri. Tepuk dada tanya selera! Jom join biz dengan saya! Contact saja saya pasti akan bantu anda!😊

#azizah0125309250
#sayajualshaklee
#tsunamishaklee
#u2power

SEGAR SEPANJANG HARI

Tak nafikan bila dah 30 an ni badan dah cepat letih. Tambahan bila ada anak-anak kecil yang perlu diuruskan. Macam saya ni bekerja di office, balik  bekerja di rumah lagi..Nak ambil Pembantu rumah tak mampu..jadi buat jela sendiri..memang letih sangat..Tuhan je tahu😭😭

Kerana itula akak mula cari vitamin untuk membantu menyelesaikan masalah akak..Memang berbaloi dan membantu akak.. Nak tau apa yang akk ambil?
Meh nak share.

VIVIX - ofkos nak kelihatan awet muda dan menyihatkan badan  akak secara menyeluruh

ALFALFA COMPLEX- jamu moden dan bertindak sebagai kacip fatimah dan mengatasi masalah keputihan

OMEGA GUARD - mengawal berat badan, kolestrol dan meningkatkan daya ingat

VITA C SUSTAINED RELEASE - mencantikkan kulit dan mengatasi masalah selesema dan kuatkan sistem imun akak

B COMPLEX - menghindari stress dan memberi impak relaksi

ESP- mengelakkan gastrik, mengenyangkan, boost energy

VITALEA - multivitamin dan menambah darah

Haa..ni vitamin yang wajib akak ambil setiap hari.. badan tak lesu dan lebih sihat..πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

Dail no ni 012.530.9250 kalau nak vitamin akak..pasti anda bertenaga dan sentiasa awet muda!😘😘
#tsunamishaklee
#u2power
#akakjualvitaminshaklee