Selasa, 4 April 2017

CARA ATASI SEMBELIT ANAK PALING BERKESAN

Masalah sembelit sering berlaku dikalangan bayi dan kanak-kanak. Ia bukan suatu perkara yang biasa atau boleh dipandang ringan, namun segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut dan khidmat nasihat sekiranya berlanjutan.


Apakah tanda-tanda yang menunjukkan bahawa anak kita menghadapi sembelit? 

1. Resah dan menangis ketika ingin membuang air besar

2. Najis kelihatan keras, kering dan berketul-ketul

3. Anak sering kentut dan najis berbau lebih busuk

4. Sering kembung / kurang selesa

5. Najis bercampur darah disebabkan rektum yang luka akibat najis keras dan sukar dikeluarkan

Apakah punca Sembelit dikalangan bayi dan kanak-kanak?

1. Susu formula -susu yang tidak sesuai dengan bayi boleh menyebabkan sembelit. Namun bayi yang menyusu badan secara eksklusif tidak mudah sembelit

2. Dehidrasi atau kurang air dalam badan -kebanyakan ibu-ibu kurang menitikberatkan pengambilan air kosong kepada anak-anak.

3. Tidak hirau atau berlengah untuk ke tandas -biasa berlaku kepada kanak-kanak dalam lingkungan umur 4-5 tahun yang leka bermain atau sudah bersekolah.

Cara-cara mengatasi Anak Sembelit Teruk

Selain menggunakan ubat untuk melembutkan najis, terdapat juga beberapa cara mengatasinya secara semulajadi. Antara cara atasi sembelit tanpa ubat ialah;

1. Beri minum air kosong sebanyak yang mungkin

2. Beri sayur dan buah untuk bekalan serat

3. Tambahkan beberapa sudu prun yang dipurikan ke dalam makanannya

4. Kurangkan makanan penyebab sembelit seperti nasi, pisang atau bijirin

5. Bagi bayi yang minum susu formula cuba tukar kepada jenama lain sehingga mendapat susu yang sesuai dengan bayi

6. Baringkan bayi dengan kaki keatas dan gerak-gerakkan kaki bayi seperti mengayuh basikal. Ini akan membantu menggerakkan najis di dalam ususnya

Pengalaman tentang seorang ibu yang berdepan masalah sembelit anak yang teruk

Ini adalah kisah benar. Bukan rekaan. Seorang ibu bernama Farahana dari Shah Alam pernah mengalami situasi yang amat menyedihkan apabila anaknya berusia 2 tahun menghadapi masalah sembelit teruk. Setiap kali nak buang air besar anaknya akan menangis-nangis dan si ayah akan standby dengan plastik untuk menarik najis supaya keluar. Kadang-kala  sehingga sejam lamanya proses mengeluarkan najis sembelit itu sehingga anaknya menjadi trauma untuk membuang air besar. Kesan dari trauma anaknya tidak mahu makan kerana takut untuk membuang air besar lagi. Badan anak terlalu kurus kerana tak mahu makan. 

Pelbagai cara si ibu lakukan seperti beri pisang, betik.namun tidak berhasil. Apabila berjumpa doktor, doktor telah menasihatkan supaya memakan suplemen. Sejak itu si ibu mula search suplemen untuk sembelit anak dan akhirnya berjumpa dengan MEALSHAKE SHAKLEE. Dalam masa 2 hari sahaja sudah nampak perubahan pada anaknya kerana anak tidak lagi sembelit malah anaknya bertambah selera makan dan ibu berasa sangat gembira.Bagaimana cara makan Mealshakes?

Mealshakes berbentuk serbuk seperti susu dan anda boleh mencampur Mealshakes ke dalam susu atau minuman kegemaran anak-anak anda atau minum begitu sahaja. MEALSHAKES bukan sahaja baik untuk melancarkan pembuangan air besar kanak-kanak malah ia juga menambah selera makan. MEALSHAKES adalah selamat, semulajadi dan sesuai untuk kanak-kanak 1 TAHUN DAN KEATAS.

Jika anda berdepan dengan masalah seperti ini, sila hubungi saya Azizah  012-5309250Tiada ulasan:

Catat Komen